Study Materials

NCERT Solutions for Class 8th Science

 

Page 5 of 5

Chapter 7. Conservation of Plants And Animals

Additional Questions With Solutions

 

 

 

Additional Questions With Solutions


Q12: Write two specific properties of biosphere Reserve.

Ans: Two specific properties of biosphere Reserve.

(i) The variety of plants, animals and microorganisms generally found in an area.

(ii) The biosphere reserves help to maintain the biodiversity and culture of that area.

Q13: What are flora and fauna?

Ans: The plants and animals found in a particular area are termed flora and fauna of that area.

Q14: What are Endemic species?

Ans: Endemic species are those species of plants and animals which are found exclusively in a particular area.3

Q15: What will happen if; the habitat of an animal is disturbed?

Ans: If the habitat of an animal is disturbed this resulting in endanger their existence. At last the species of these animals may endemic species.

Q16: What will happen if; we go on cutting trees?

Ans: If we go on cutting trees it resulting in;

(i) Deforestation.

(ii) Increasing the temperature and pollution level on the earth.

(iii) It causes floods and droughts.

(iv) It is the main cause of soil erosion.

Q17: What will happen if; the top layer of soil is exposed?

Ans: If the top layer of soil is exposed it causes infertility of soil which affects the growth of plans and tree; it may cause desertification, which leads to exposure of the flora and fauna.

Q18: Answer in brief:

(i) Why should we conserve biodiversity?

Ans: We conserve biodiversity to keep balance in nature.

(ii) Protected forests are also not completely safe for wild animals. Why?

Ans: Protected forests are also not completely safe for wild animals as the people around this region destroy the forest.

(iii) Some tribals depend on the jungle. How?

(iv) What are the causes and consequences of deforestation?

Q19: What is Red Data Book?

Ans: Red Data Book is the source book which keeps a record of all the endangered animals and plants.

Q20: What do you understand by the term migration?

Ans: When any bird or animal covers a long distance to go another place living for sometimes. This is known as migration. 

 

 

Page 5 of 5

 

Chapter Contents: