Study Materials

NCERT Solutions for Class 8th Science

 

Page 4 of 5

Chapter 5. Coal And Petroleum

Additional Questions With Solutions

 

 

 

Additional Questions With Solutions


Q1: Name three natural resources.

Ans: Air, water and minerals.

Q2: Why air, water minerals and soil are called natural resources?

Ans:  Because they are provided by nature. Human beings cannot make them.

Q3: Name two inexhaustible natural resources.

Ans: Sunlight and air.

Q4: Name two exhaustible resources.

Ans: Wildlife and minerals.

Q5: Name the gas produced during destructive distillation of coal?

Ans: Coal gas.

Q6: How is coal gas now-a-days?

Ans: Now-a-days the coal gas is used as a source of heat rather than light.

Q7: Where was the first oil well drilled?

Ans: The world‘s first oil well was drilled at Pennsylvania USA in 1859.

Q8: When was the first oil well drilled in India and where?

Ans: In 1867 at Makum in Assam.

Q9: What is full form of PCRA?

Ans: Full form of PCRA is Petroleum Conservation Research Association.

Q10: What is termed as black Gold?

Ans: Petroleum is termed as black gold.

Q11: What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Ans: The advantage of using CNG and LPG are as follows:

(i) These are cleaner fuels.

(ii) These are low cost fuels.

(iii) These are available easily.

(iv) These can be used directly for burning in homes and factories where it can be supplied through pipes.

 

Page 4 of 5

 

Chapter Contents: