Study Materials

NCERT Solutions for Class 8th Science

 

Page 4 of 5

Chapter 4. Materials : Metals And Non-Metals

Additional Questions With Solutions

 

 

 

Additional Questions With Solutions


Q1: What is malleability?

Ans: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called malleability.

Q2: What is ductility?

Ans: The property of metal by which it can be drawn into wires is called ductility.

Q3: What is sonorous?

Ans: Metals produce ringing sounds, They are said to be sonorous.

Q4: Define metals.

Ans: The materials which have the property of hard, malleable, ductile, sonorous and good conductor of heat and electricity. These are called metals.

Q5: Define non-metals.

Ans: Some materials are soft and dull and they break down into powdery mass on tapping with hammer. They are not sonorous and are poor conductors of heat and electricity. These materials are called non-metals. Examples of non-metals are sulphur, carbon, oxygen, phosphorus, etc.

Q6: What is the property of metallic oxide?

Ans: Basic in nature.

Q7:What is the property of non-metallic oxide?

Ans: Acidic in nature.

Q8: Complete the following reaction.

(i) Magnesium (Mg) + Oxygen (O2)® 2MGO.

(ii) Iron (Fe) + Oxygen (O2)+ Water (H2O) ® Fe3 O4 +2H2.

Q9: Why is phosphorous is stored in water?

Ans: Phosphorus is a very reactive non-metal. It catches fire if exposed to air. To prevent the contact of phosphorus with atmospheric oxygen, it is stored in water.

Q10: Which gas burns with Pop sound?

Ans: Hydrogen.

Q11: What does the ‘pop’ sound indicate?

Ans: The pop sound indicates the presence of hydrogen gas.

Q12: What is produced When Metals react with sodium hydroxide?

Ans: Metals react with sodium hydroxide to produce hydrogen gas.

Q13: Write the chemical formula of rust.

Ans: Fe2O3

 

 

Page 4 of 5

 

Chapter Contents: