Study Materials

NCERT Solutions for Class 7th Science

 

Page 2 of 4

Chapter 7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Exercise

 

 

 

 

Exercise 


1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer:

Temperature, rainfall, humidity, windspeed, etc.

2. When are the maximum and minimum temperature likely to occur during the day?

Answer:

The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs generally in the early morning.

3. Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer:

(i) climate  (ii) hot,dry (iii) pole, desert.

4. Indicate the type of climate of the following areas:

(a) Jammu and Kashmir: _________________________________

(b) Kerala: ____________________________________________

(c) Rajasthan: __________________________________________

(d) North-east India: _____________________________________

Answer:

(i) cold and wet (ii) hot and wet (iii) hot and dry (iv) hot and wet. 

5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer:

Weather.

6. Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits    (ii) White fur 

(iii) Need to migrate       (iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet    (vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws (viii) Bright colours 

(ix) Strong tails            (x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer:

(i) Tropical (ii) Polar (iii) Both (iv) Both (v) Tropical (vi) Polar (vii) Polar (viii) Tropical (ix) Tropical (x) Tropical. 

7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer:

Because of continuous warmth and raun, this region supports wide variety of plants and animals.

8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer:

9. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself.

Choose the correct option which answers the following question:

 10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions (ii) deserts (iii) oceans (iv) tropical rainforests

Answer: 

(iv) Tropical rainforests.

11. Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer:

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.  

12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer:

(i) Hot and humid.

 

Page 2 of 4

 

Chapter Contents: