Study Materials

NCERT Solutions for Class 7th Science

 

Page 2 of 4

Chapter 4. Heat

NCERT Exercise

 

 

 

 

Exercise 


Q1. State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

Answer:

Similarities:

(i) Both use mercury.

(ii) Both measure temperature.

Differences:

(i) The temperature on laboratory thermometer falls by itself but does not happen in clinical thermometer.

(ii) The range of laboratory thermometer is much higher than clinical thermometer.

Q2. Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Answer:

Conducters            Insuiators

(i) Steel               (i) Wood

(ii) Copper             (ii) plastic 

Q3. Fill in the blanks:

(a) The hotness of an object is determined by its __________.

(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a _____________ thermometer.

(c) Temperature is measured in degree ______________.

 (d) No medium is required for transfer of heat by the process of __________.

(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of ______________.

(f ) Clothes of ______________ colours absorb heat better than clothes of light colours.

Answer:

(a) temperature (b) clinical (c) celsius (d) radiation (e) conduction (f) black 

Q4. Match the following :

(i) Land breeze blows during                  (a) summer

(ii) Sea breeze blows during                   (b) winter

(iii) Dark coloured clothes are preferred during (c) day

(iv) Light coloured clothes are preferred during (d) night

Answer: 

Column-I Column-II
(i)Land breeze blows during (d) night

(ii)sea breeze blows during

 

(c) day
(iii)Dark coloured clothes are preferred during (b) Winter
(iv) light coloured clothes are preferred during (a) summer

Q5. Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing .

Answer:

If there are more than one layer of clothes,air would be trapped in between them.Air is a poor conductor of heat and thus retains heat and makes us feel warmer.  

Q6. Look at Fig. 4.13. Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.

Q7. In places of hot climate it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Answer:

Objects with white surface reflect more heat and absorb less.So,less heat from outside would enter the house and it will remain cool.

Q8. One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be

(a) 80°C    (b) more than 50°C but less than 80°C

(c) 20°C    (d) between 30°C and 50°C 

Answer:

(d) Between 30°C and 50°C

Q9. An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will

(a) flow from iron ball to water.

(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

(c) flow from water to iron ball.

(d) increase the temperature of both.

Answer:

(b) not flow from iron ball to water or from iron ball.

Q10. A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end (a) becomes cold by the process of conduction.

(b) becomes cold by the process of convection.

(c) becomes cold by the process of radiation.

(d) does not become cold.

Answer:

(d) Does not become cold. 

Q11. Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason for this could be that

(a) copper bottom makes the pan more durable.

(b) such pans appear colourful.

(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

(d) copper is easier to clean than the stainless steel.

Answer:

(c) Copper is better conductor of heat than the stainless steel.

 

Page 2 of 4

 

Chapter Contents: