Study Materials

NCERT Solutions for Class 7th Science

 

Page 2 of 4

Chapter 11. Transportation in Animals and Plants

NCERT Exercise

 

 

 

Exercise 


1. Match structures given in Column I with functions given in Column II. Column I         Column II

(i) Stomata       (a) Absorption of water

(ii) Xylem         (b) Transpiration

(iii) Root hairs    (c) Transport of food

(iv) Phloem       (d) Transport of water

Answer:

Column I Column II
(i) Stomata (b) Transpiration
(ii) Xylem (d) Transport of food
(iii) Root hair (a) Absorption of water
(iv) Pholem (c) Transport of food

2. Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the___________ .

(ii) Haemoglobin is present in ____________ cells.

(iii) Arteries and veins are joined by a network of ___________ .

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called ____________ .

(v) The main excretory product in human beings is ____________ .

(vi) Sweat contains water and __________ .

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called .

(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by .

Answer:

(i) Arteries

(ii) Red blood

(iii) Capilaries

(iv) Hart beat

(v) Urea

(vi) Salt

(vii) Urine

(viii) Transportation

3. Choose the correct options:

(a) In plants, water is transported through 

(i) Xylem (ii) Phloem (iii) Stomata (iv) Root hair

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

(i) in the shade    (ii) in dim light

(iii) under the fan  (iv) covered with a polythene bag

Answer:

(a) (i) Xylem

(b) (iii) Under the fan.

4. Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.

Answer:

Transport of material is essential for both plant and animal because it is the any way through which nutrients and oxygen are much avialble to all parts of the body. If in any are the transport of the necessary nutrients and oxygen does not reach all parts of the body will be able to survive.

5. What will happen if there are no platelets in the blood?

Answer:

Blood cannot clot without the platelets so, if there is any dot, blood will continue to flow out and ultimately person die.

6. What are stomata? Give two functions of stomata.

Answer:

Small pores in leaves of plants are called stomata.

Function of stomata - (i) exchange of games.

(ii) removal of excess water by transpiration.

7. Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Answer:

Due to transpiration, a section pressure develops which helps in transportation of water to a great height.

8. What are the components of blood?

Answer:

Red blood cells, white blood cells, platelets, plasma, dissolved gloucose and salts.

9. Why is blood needed by all the parts of a body?

Answer:

Blood carries digested food and oxygen to all parts of body. It also carries away the waste products from differenet body parts.

10. What makes the blood look red?

Answer:

Haemoglobion.

11. Describe the function of the heart.

Answer:

Hearts collects and distributes blood from and to all parts of the body. 

12. Why is it necessary to excrete waste products?

Answer:

Waste products are harmful for the body and its presence in large quantity causes toxication. That is why it is necessary to excrete waste products.

13. Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.

 

Page 2 of 4

 

Chapter Contents: