Study Materials

NCERT Solutions for Class 6th Science

 

Page 3 of 4

Chapter 8. BODY MOVEMENTS

Important Questions with solution

 

 

 

Important Questions with solution


Q1: What is joint?

Ans: We are able to bend or rotate our body in place where two parts of our body seem to be joined together these places are called joints.

Q2: Name that joint which allows movement in all directions.

Ans: Ball and socket joint.

Q3: Write an example of hinge joint.

Ans: knee joint.

Q4: What is fixed joint?

Ans: Some joints in our head, the bone can’t move such a joint are called fixed joint.

Q5: What is skeleton?

Ans: The bones in our body also form a framework to give a shape to our body. This framework is called skeleton.

Q6: What is rib cage?

Ans: Ribs join the chest bone and the backbone together to form a box . This is called the rib cage.

Q7: What is cartilage?

Ans: Soft bone which can be bent is called cartilage. Ex – ear and sternum.

Q8: What is a ball and socket joit?

Ans: The rounded end of one bone fits into cavity of the other bone. Such a joint allows movements in all directions.

Q9: Which of the skull bones are movable?

Ans: Lower jaw.

Q10:  Why can our elbow not move backwards?

Ans: Elbow cannot move backwards because it has hinge joint which allows only back and forth movements.

Q11: What is streamlined?

Ans: The head and tail of the fish are smaller than the middle portion of the body tapers at both ends. This body shape is called streamlined.

Q12: How do snails move?

Ans: Snails move with the help of a muscular foot.

Q13: How do earthworms move?

Ans: Earthworms move by alternate extension and contraction of the body using muscles.

Q14: How do bones move?

Ans: The bones are moved by alternate contractions and relaxations of two sets of muscles.

Q15: Why do fishes have fins on their body?

Ans: Fishes have fins on their body which mainly help to keep the balance of the body and to keep direction, while swimming. 

 

Page 3 of 4

 

Chapter Contents: