Study Materials

NCERT Solutions for Class 6th Science

 

Page 3 of 4

Chapter 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS

Important Questions with solution

 

 

 

Important Questions with solution

Q1. – On what basis all materials are grouped?

Ans : Materials are grouped together on the basis of similarities and differences in their properties.

Q2. – Why are all materials grouped together?

Ans : Things are grouped together for convenience and to study their properties.

Q3. – Give three examples of metals.

Ans : Iron, aluminium and copper.

Q4. – What are soft materials?

Ans : Materials which can be compressed or scratched easily are called soft materials. Like cotton and sponge.

Q5. – What are hard materials?

Ans : some other materials which are difficult to compress are called hard. Like iron and copper.

Q6. – What are soluble materials?

Ans : some substances have completely disappeared or dissolved in water. These substances are called soluble materials. Example – salt and sugar.

Q7. – What are insoluble substances?

Ans : Some substances do not mix with water and do not disappear even after we stir for a long time. These substances are called insoluble materials. Examples – iron fills, stone, rubbers etc.

Q8. – Name five objects which float in water.

Ans : balloon, dry leaf, ball, dry wood, oils etc.

Q9. – Name five objects which sink in water.

Ans:  key, stone, rod, brick and glass.

Q10. – What are transparent objects?

Ans : Some materials through which things can be seen. These are called transparent materials. Glass, water, air and some plastics are examples of transparent materials.

Q11. – What are opaque objects?

Ans :  some materials through which you are not able to see. These materials are called opaque. Wood, cardboard and paper are examples of opaque objects.

Q12. – What are translucent objects?

Ans : The materials through which objects can be seen, but not clearly, are known as translucent. Like oily paper, polythene, oil and fiber sheet.  

 

Page 3 of 4

 

Chapter Contents: