Study Materials

NCERT Solutions for Class 6th Science

 

Page 4 of 4

Chapter 2. COMPONENTS OF FOOD

Important Questions with solution

 

 

 

Important Questions with solution

Q13. – Which Vitamin is prepared in our body in presence of sunlight?

Ans : Vitamin D

Q14. – What is roughage or fibrous food?

Ans : Roughage is dietary fibers which is mainly provided by plant products in our body.

Q15. – Write the main five source of roughage.

Ans :  Whole grains and pulses, potatoes, fresh fruits and vegetables are main sources of roughage.

Q16. – What are the benefits to take roughage in our food?

Ans : The benefit to take roughage in our food as follow;

  1. It is an essential component of our food and adds to its bulk.
  2. This helps our body get rid of undigested food.
  3. It also helps to remove constipation.

Q17. – Why does our body need water?

Ans : Our body needs water as;

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

Q18. – What is balanced diet?

Ans : A diet which has all essential nutrients, roughage, and water is known as balanced diet.

Q19. – What are deficiency diseases?
Ans :  Diseases those occur due to lack of nutrients over a long period are called deficiency diseases.

Q20. – Mainly in what forms the carbohydrates are found in our body?

Ans : The carbohydrates are mainly found in our body in the form of starch and sugar.

Q21. – Name to two nutrients which give us energy?

Ans : Fats and Carbohydrates.

Q22. – Which nutrients give us more energy fats or carbohydrates?

Ans : Fats.

Q23. – Which nutrients containing food is called body building food?

Ans :  Food containing proteins are often called ‘body building foods’.

 

Q24. – What is the role of water with food?

Ans : the role of water with food.

 

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

 

Q25. – Which Vitamin gets easily destroyed by heat during cooking?

Ans : Vitamin C gets easily destroyed by heat during cooking.

Q26. – What is obesity?

Ans : A food rich in fats causes a fatty physical condition is called obesity.

Q27. – How will you test for presence of proteins in food items?

 

Ans : First we take grinded or mashed small quantity of food item in a test tube, then two drops of solution of copper sulphate and ten drops of solution of caustic soda are added to the test tube by dropper and tube is shaken for a few minutes. If its colour turns into violet, which show the presence of proteins in food items. 

Q28.  – What is beriberi?

Ans : Beriberi is a deficiency disease which occurs due to deficiency of Vitamin B1. In which the person has weak muscles and very little energy to work.

Q29. – What are the symptoms of scurvy?

Ans : In scurvy patients have Bleeding gums, wounds take longer time to heal. 

 

Page 4 of 4

 

Chapter Contents: