Study Materials

NCERT Solutions for Class 10th Science

 

Page 4 of 5

Chapter 3. Metals and Non-metals

Additional Questions With Solutions

 

 

 

Additional Questions With Solutions:

Q1: What is malleability?

Ans: Some metals can be beaten into thin sheets. This property is called malleability.  Ex. – gold , Silver.

Q2: What is ductility?

Ans:  The ability of metals to be drawn into thin wires is called ductility.  Such a metal is called ductile metal. Ex. – gold and silver.

Q3: What is sonorous?

Ans: The metals that produce a sound on striking a hard surface are said to be sonorous.

Q4: Why are school bells made of metals?

Ans: The metals have a property of sonorous; they produce sound on striking a hard surface, so the school bells are made of metals.

Q6: Name two metals which melt to keep them on your palm.

Ans: Gallium and caesium.

Q7: Name a allotrope of carbon which is good conductor of electricity.

Ans: Graphite.

Q8: What do non metals produce when dissolve in water.

Ans: They produce acidic oxides.

Q11:  What is anodising?

Ans: Anodising is a process of forming a thick oxide layer of aluminium.

Q13: What is done with the article to protect the further corrosion?

Ans: Anodising.

Q18: Name the metals which float in water.

Ans: Calcium and magnesium.

Q19: Why do Calcium and magnesium float in water?

Ans: Calcium and magnesium start floating because the bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of the metals.

Q20: Name two metals which do not react with hot or cold water but react with steam.

Ans: Aluminium and Iron.

Q21: What is the nature of metallic oxide?

Ans: Basic.

Q22: What is the nature of non-metallic oxide?

Ans: Acidic. 

 

Page 4 of 5

 

Chapter Contents: